sobota, 25 czerwca 2016

wariacje na temat kawy


25 dzień miesiąca jest jednym z moich ulubionych. Dlaczego? W tym dniu na wielu blogach pojawiają się wpisy w ramach akcji "W 80 blogów dookoła świata". Wspólnie wybranym tematem jest "Kawa czy herbata?" Osobiście jestem fanką i miłośniczką kawy, dlatego też ta część tematu bardziej mnie zainteresowała. Uwielbiam kawę w każdej postaci, zarówno tę czarną jak i z dodatkami. Lubię eksperymentować ze smakami. Dziś mam dla Was coś na upalnie dni i na zimowe chłody.  

Miłej lektury!



Moje 3 ulubione przepisy na pyszną kawę


1. Thai Iced Coffee


Źródło: www.meals.com
bardzo mocna mielona kawa (do zaparzenia 4 filiżanek) very strong black ground coffee, sufficient to brew
4 wysokie szklanki 4 glasses

4 łyżki cukru 4 tablespoons of sugar
4 łyżki śmietany kremówej 4 tablespoons of heavy cream
2 łyżeczki kardamonu 2 teaspoons of cardamon
1 łyżeczka aromaty migdałowego 1 teaspoon of almond flavoring
skruszony lód crushed ice

Dodaje kardamon do mielonej kawy i parzę tak jak zawsze. Gdy kawa jest zaparzona, dodaję cukier i aromat migdałowy. Dokładnie mieszam i zostawiam do wystygnięcia. Szykuje cztery wysokie szklanki. Wsypuję do nich pokruszony lód i wlewam kawę do 2/3 wysokości. Do każdej szklanki wkładam śmietanę.

Można to zrobić warstwowo. Kawę należy wtedy wlewać tak, aby spływała po łyżeczce. Efektowne.

Śmietana nie może być płynna bo wtedy to może się nie udać.


2. Gingerbread Coffee


Źródło: www.coffeeaddiction.org
3 łyżki ziaren kawy 3 tablespoons of coffee beans
1 łyżeczka cynamonu 1 teaspoon of ground cinnamon
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,25 teaspoon of ground nutmeg
0,5 łyżeczki imbiru 0,5 teaspoon of ginger
1 łyżka syropu z melasy 1 tablespoon of molasses
wrzątek boiling water
gorące mleko hot milk


Umieszczam wszystkie składniki (bez wody i mleka) w garnku. Zalewam wrzątkiem i mieszam. Garnuszek przykrywam pokrywką i gotuję około 4-5 minut. (najlepszy do tego jest garnuszek z tłoczkiem; wtedy po zagotowaniu naciskamy tłoczek i nie mamy fusów). Po zagotowaniu wlewam kawę do kubka i dodaję gorące mleko.


3. No Sugar Added Iced Coffee 


Źródło: www.dollarsandsense.sg
2 filiżanki mocnej kawy 2 cups of strong coffee
0,5 filiżanki mleka o zawartości tłuszczu 2% (albo jakie lubicie lub macie) 0,5 cup of 2% low-fat milk
0,5 filiżanki słodzone skondensowanego mleka 0,5 cup of sweetened condensed milk
lodowe kostki ice cubes
bita śmietana dla dekoracji whipped cream to garnish

Łączę wszystkie składniki w blenderze i blenduję, aż otrzymam gładki płyn. Wlewam do szklanki i ozdabiam bitą śmietaną.

Żeby nie rozcieńczać kawy kostki lodu, to zamrażam kawę. Zdecydowanie lepsze od kostek lodowych. Idealna na upalne dni. 



A Wy jaką kawę lubicie?


Zapraszam Was również na inne blogi, na który dowiecie się wielu ciekawych rzeczy. Sama jestem ciekawa co na nich jest :)



Viennese Breakfast - Herbata po austriacku
Biały Mały Tajfun - Kawa Hani
Suomika - Kahvia vai teetä? Czyli ciekawostki i słownictwo związane z kawą i herbatą
Madou en France - Kawa czy herbata, czyli zwyczaje śniadaniowe (i nie tylko) Francuzów
Moja Alzacja - Francuzi robią dobrą kawę, czyli Oh My Goodness café w Strasbourgu
Francuskie i inne notatki Niki - Francuska kawa, czyli kawa we Francji
Gruzja okiem nieobiektywnym - Kawa czy herbata, czyli co pić w Gruzji
Hiszpański na luzie - Trzy kawowe napoje z Walencji
Enesaj.pl - Historia herbaty w Kazachstanie
Kirgiski.pl - Kirgiskie picie herbaty
Nauka Niemieckiego w Domu - Kawa czy herbata w Niemczech
Niemiecka Sofa - Kawa czy herbata? - garść ciekawych idiomów
Blog o tłumaczeniach i języku rosyjskim - Herbata w literaturze rosyjskiej
Turcja okiem nieobiektywnym - Kawa prawdę Ci powie
Suahili online - Chai masala
Angielska Herbata - Angielska herbata: historia obsesji i instrukcja picia
Angielski C2 - Wynalazek polskiego chemika a rozpustne five o’clock

English Tea Time - Kawa czy herbata

10 komentarzy:

  1. Świetny wpis! Mam zamiar wypróbować je wszystkie bo uwielbiam kawę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie opcja nr 2 :) Aktualnie jestem na drugiej półkuli świata, gdzie mamy zimę, więc taka kawa będzie sam raz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada to fajnie, ale ja z doswiadczenia wiem ze jedynie mala czarna w formien espresso mi naprawde smakuje, a wszystko inne jest udziwnione i nawet jesli raz wypije ze smakiem, to i tak bedzie to wyjatek, bo wroce do espresso :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy wybiera to co lubi i to co mu smakuje. Jak potrzebuję, żeby nie coś postawiło na nogi to też wybiorę zwykłą czarną kawę. ;)

      Usuń
  4. Pierwszy przepis wygląda smakowicie! Idealna na lato :)

    OdpowiedzUsuń